Eva Stina Sandling

Konstnär. Född 1950.
Utbidning: Konstfackskolan Stockholm.

Min bakgrund finns i det textila, i fibrerna som sammanfogar det som hotar att glida isär, i stygn som fäster och drar linjer som påminner om blyertspennan.

Mormor Amanda spann;  stick- och vävgarner, drygade ut den skrala familjekassan med hjälp av sin  spinnrock i skogen, i Raddneluombole. Reste sig upp från pallen och räckte mig en  ulltåt att försöka fortsätta med en gång. Den tråden skälver ibland på  fingertopparna som en hälsning; kanske är det den som tvinnar uppmaningar till iakttagelser  och gestaltningar.

Motiven, det som pågår  och vill formulera sig finns nära inpå, ofta i det högst lokala. Områdena som benämns  periferier, är för mig universella centrum. Den så kallade lokalbefolkningen  ställs inför och bearbetar ungefär likartade problem, historisk som nu, i form  av utsatthet, råvaruutsugning och polarisering världen över.

Teknik och material  får gärna utmana och hälsa på varandra. Det ska helst vara svårt och gärna  oprövat, då trivs jag bäst.

Tecknar varje dag  för att hålla linjen levande, hand och öga vid gott mod. Kolkritan upplever jag  som urbildsredskapet, ger svärta som inget annat.

Arbetar tematiskt i  längre tidsintervaller. Nu med skogen och malmen; två aktuella och dominerande  råvarukällor som dagligen forslas ut ur länet förbi köksfönsteret. Älven, även  hon en källa. Men hon är närmsta vän och bästa blickfång.

Skulpturer. Objekt.  Bildserier. Text…

Ibland bestämmer jag  men ofta något annat som vet mycket bättre.

Offentliga gestaltningsuppdrag.
Utställningsverksamhet.
Projektarbeten.
Publicerade texter.
Föreläsningar.
Övrigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *